lördag 24 februari 2007

Inredning/ Layout

Inredningen är den del av ett båtbygge som säkerligen står för mer än 2/3 av arbetet.

Som jag skrev i mitt första blog inlägg så ville vi ha en aningen annan layout samt en mer ljus och luftig inredning än vad som traditionell stil med lackad teak och mahogny bjuder.

Därför går inredningen i mycket vita ytor med lackad teak som kontrast.

Mycket jobb åtgår till böjlimmning av diverse detaljer. Köks ön som dominerar pentryt är gjord på ett lite speciellt sätt, Teakplywood är " randad tätt " med cirkelsåg och sedan skruvad/limmad mot en 1 mm aluminium plåt som sitter mot en " spaljekonstruktion. resultatet blir relativt lätt och absolut mycket starkt.
Böjlimning är annars det enklaste som finns , limma ihop teakfaner med polyuretanlim mot den form du önskar. Jag la in faner paketet i gladpackfilm ( Plastfolie för mat) innan jag spände fast det mot formen. Polyuretanlimmet skummar ut något hemsk under limningen och naturligtvis får man en del efterarbete. Skall riktigt tighta radier göras behövs tunn faner som dessutom ställts någon timma i vatten innan limmningen.

Förändringen till båtens layout jämfört med originalritningen hade primärt två syften.

Att få en mycket bättre åtkommlighet till motorn för service samt att få ytterligare en rymlig och bekväm stickkoj.

Priset som fick betalas var ca 40 cm kortare soffa på BB sida i salongen. Detta bedömdes som en fair trade off, det finns nu 5 st fullängds kojer och soffan i salongen kan användas av någon kortväxt som koj men framför allt som just soffa. Med detta upplägg finns alltid tillgång till sittplats i Salongen och den som är uppe först på morgonen behöver inte väcka eller flytta på någon för att hitta sittplats!
Några bilder säger mer än 1000 ord:












Inga kommentarer: