Inspirerad av en annan Bloggare som beskriver sitt stora Projekt kan jag inte annat än göra det samma. Renovera en Segelbåt från grunden. I mitt fall en OE 36 byggd på 70 talet.
(Originalritning från Sjöhistoriska)
Man kan verkligen fråga sig vad det är som får en någorlunda upprättgående människa att sätta igång med båtbyggnation utan att vara professionell.
Den ena förklaringen vilken ligger mycket nära till hands att ansluta sig till är naturligtvis att man saknar insikt i hur mycket jobb som behövs innan målet färdig båt har realiserats.
En annan förklaring skulle kunna vara att vägen är resans mål.
Personligen tror jag inte man lyckat med ett så långt och stort projekt om inte båda ovanstående förklaringarna är på plats.
Att sätta pris på kopplingen mellan intellektuellt och praktiskt arbete runt en och samma sak där belöningen är att se sitt tankefoster materialiseras ger kraft och lust att fortsätta.
En kort resume runt mitt byggande av en OE 36 ( 11 m lång havskryssare ritad i början av 70 talet av mästerkonstruktören Olle Enderlein).
Jag förvärvade i praktiken en färdigbyggd båt som behövde en genomgående renovering trots att hon egentligen inte alls använts. En i sanning anmärkningsvärd sits vilken tarvar en förklaring. Båten var visserligen en gång färdigbyggd men ställdes i Marvatten (vattenfylld till hälften) vid ett motorbyte vilket ledde till att det bästa var att börja om med inredningen från början.
Naturligtvis skall man inte göra det allt för lätt för sig utan en nyinredning måste naturligtvis börjas med att rita om inredningslayout...
Det ger en efter ett par hundra timmars mätande , funderande och ritande en aningen mer ödmjuk förståelse för konstruktörens jobb.
Får tillstå att utan att ha fått tag på originalritningarna till denna båttyp på sjöhistoriska museet hade det knappast varit möjligt att få ordning å de egna inredningsideerna.
För att summera skillnaden i Inredning på en vanlig OE 36 och vår så har vår fått dubbla stickkojer samt annorlunda pentry och salong.
Resultatet är i vårt tycke ljusare och rymligare samt att stickkojerna är suveräna med sin fina bredd.
I kommande inlägg kommer följande att behandlas:
-Läggande av teakdäck. ( Microvågstorkning av sandwichlaminatets balsaträ)
-Inredningsarbete.
-Ommålning av plastbåt utan att behöva sprutmåla.
-Epoxybehandling av botten.
- Samt naturligtvis alla andra myriader av mindre och större projekt.