söndag 20 februari 2011

Winchar

Att få winchar på plats är väl en smal sak.
Då det tidigt i bygget specades 4 winchar så eventuell besättning får tillfälle till fysisk aktivitet och kan snuva rorsman på det nöjet samtidigt som rorsman kan hantera denna syssla trots sitt behov av fysisk närhet till rorkult föll det sig naturligt att fundera på hur winchval skulle gestalta sig.
Man kan ganska snart konstatera att dessa tingestar har ett mycket högt kilopris och hur man än vänder och vrider på ekvationen svider inköp ordentligt. Lösningen här blev Selftailing för rorsman som kanske i sin ensamhet endast kan avvara en arm till winchning och klassiska gamla winchar utan finesser till besättningen.
Känns kul att ha hittat nästan nya tidstypiska Selftailing winchar som pryder sin plats

Att göra fundamenten som egentligen endast utgör ett korrekt positionerande av wincharna i förhållande till varandra och sittbrunns sargen förutom att vara tillräckligt starka var egentligen väldigt enkelt.

Massor med fin Teak limmades till solida klumpar som formades efter däck och sittbrunns sarg för att sedan målas med 7 lager epoxy och 10 lager Internationals Perfection.


Får erkänna att så här i efterhand funderar jag verkligen på hur smart det var att inte lämna dem obehandlade...Blir det nödvändigt med Winch och fundament kapell??

Jag hade vid monteringen en tub vit Sika 292 som datumet höll på att gå ut för och den geniala iden att använda denna i mitten av fundamentet för att ha svart dito ytterst infanns sig i knoppen. Perfekt tänkt i teorin , funkade sämre i verkligheten då den vita sikan trängde sig fram och nu syns i skarven...blir till att lägga väl maskerad svart fog utanför efter att ha tagit bort lite vitt.
Riktigt onödigt extrajobb men av skadan blir man ju vis säger ordspråket vilket ju genast gör att det känns lite bättre!
Det är i varjefall skönt att OE 36 an bara ståtar med totalt 6 winchar som kräver underhåll , stora damen i Medelhavet har försetts med 16 och dessa kräver nästan underhållslogg då man inte mäktar med alla på en gång.

Inga kommentarer: