söndag 20 februari 2011

Inlägg vart annat år...???

Att det skall vara så svårt att ta sig i kragen och uppdatera Bloggen.
Det finns så mycket kul att hänga händerna i och OE bygget går långsamt frammåt. Familjens Grand Soleil i varma Medelhavs vatten har fått oförtjänt mycket uppmärksamhet då nytt Teakdäck lagts samt Bogpropeller installerats.
Det är nog trots allt allt seglande i värmen som gjort att Drottningen fått stå tillbaka.
Hur som helst tänkte jag visa några bilder från det tidigare bygget av Köksön och kylboxen (Ni som kanske kommer ihåg tidigare inlägg vet att inredningen skiljer sig från de flesta andra OE 36).


Köksön innehåller kylbox som är byggd på plats med Polystyren isolering som sedan plastats och slipats samt gelcoterats till mycket hög ytfinnish så det skall gå att hålla rent. Ett Isotherm självpumpande aggregat med kylmagasin ser till att det hålls kallt. I bilden nedan syns en aluminium dörr bakom vilken kylklampen sitter monterad i taket av en aluminiumbox som skall fungera som frysfack.

I botten syns rökfärgad plexiglas som skall ge ett kylfack med aningen lägre temperatur och dessutom ge möjlighet till att dela upp innehållet i boxen samt lägga saker ovanpå. Det klurigaste med denna konstruktionen var att göra delarna möjliga att plocka ut då det skall vara lätt att hålla rent i detta utrymme.

Tillbaka till bygget av köksöns lite speciella rundade front. Det finns säkert många sätt att producera denna typ av välvda träyta. Undertecknad valde att bygga konstruktionen i 10 mm plywood med över och undersida samt hyllor som på framsidan har vertikala ribbor som håller ihop konstruktionen initialt. För att få styrka har sedan en tunn aluminiumplåt böjts , limmats och skruvats till ribborna. Att få Teakplywooden som yta var lite besvärligt. Jag tog en 10 mm plywood skiva och sågade 2/3 genom denna med ca 4mm mellanrum i skivans verikalled. Den "randade" plywooden epoxylimmades samt skruvades genom aluminiumplåten och in i ribborna. Det knepigaste var att mäta korrekt så de ursågade spåren inte fanns där ribborna var så plywooden kunde skruvas och pluggas.

Slutresultatet av denna konstruktion är en ganska lätt köksö som man inte ostraffat försöker sig på att träna hockeytacklingar mot...

En köksö behöver naturligtvis diskhoar och samt en sarg som håller prylar etc på plats. Sargen gjordes genom en traditionell böjlimning av Teak faneer som i det här fallet fick sågas/ hyvlas till då det blev riktigt långa längder.
Diskbänken är Ikeas stavlimmade bok som slipats med olja för att få en yta som både är snygg och motståndskraftig mot vatten.
Tidigt i processen att designa köksön föll jag för Wallas glaskeramik spis med ugn som trots risken för att vara tekniskt avancerad ger fördelar vad gäller avsaknad av förbränningsfukt i ruffen samt gasolinstallation.
Denna är naturligtvis balansupphängd med 10 liter fotogendunk i botten.
För mig var det enkelt att installera de två 28 mm syrafasta slangarna som för ut förbränningsavgaser och fukt då jag installerde dessa mycket tidigt i bygget. De skall vara isolerade och max 5 meter långa.Naturligtvis är beroendet av ström ännu en nackdel samt det faktum att effekten hos spisen inte är lika hög som hos en gasolspis och därmed kräver längre koktid.
Nåväl tiden får utvisa tillförlitlighet och servicebehov. Spisens utrymme fodrades med syrafast plåt som dessutom fogades i kanterna så överkok lätt kan skuras bort. De två avgasslangarna kan ses bordvart i bilden nedan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ser ju snyggt ut. Hoppas det inte dröjer två år till innan nästa inlägg!

Abris sa...

Woohhaaa!!
Det är så man blir "tårögggd"! när man ser "redarens" arbete,inponerande!!
Mera foto tack!!

Yorda 140